Кауза: Чешмите в Родопите

Хиляди са чешмите в Източни Родопи – в махали и села, покрай горски пътеки и просторни горски поляни. Техните истории са толкова различни, колкото е  външният им вид и причините за тяхното създаване – за любов, раздяла, здраве, спасение. Минало и настояще се събират в капките вода, сякаш пеейки песента на живота.

За местните, направата на чешма е ритуал – тя се ражда първо в душата на родопчанина, много преди да е намерил извор дълбоко в земята. Изгражда със смирение всеки детайл, оставяйки  в нея част от тайните, страстите и мъдростта си. 

Глътката студена вода е истински дар за човека след часове ходене или бягане. За планинските стада от овце и говеда, в планината, чешмите са не по-малко важни. Това важи и за дивите животни – дребните насекоми, птиците, дребните и едри бозайници ползват чешмите за водопой, а пълните с вода корита и микроблатата, които се образуват около тях, стават дом на редки земноводни като тритон, бумка, ларви на водни кончета и др.

До момента Фондация “Наука за природата” е възстановила или извършила дейности за удължаване живота на 20 чешми в района на Рила, Пирин и Родопите.

С помощта на местни жители, успяхме да се погрижим за 5 чешми около село Мостово.

Преди
След

Чешмите са оазиси, които искаме да опазим, затова ще отделим 5% от сумата на всяка платена такса за участие и събраните средства ще използваме за закупуване на материали и ремонтиране с доброволен труд на 3 чешми в близост до яз. Студен Кладенец (на територията на община Стамболово). 

Ако искате да подкрепите нашата кауза, бихте могли да дарите и чрез: 

  • Банков превод: Фондация „Наука за природата“, IBAN: BG58 STSA 9300 0025 5335 20 

В знак на благодарност за вашето дарение, ще получите малък подарък от нас 😊.
Моля допълнително да ни изпратите ваши имена, телефон и адрес на info@divirodopi.com

Дарение от 10 лева, картичка от Божидар Любенов, победител в конкурс „Чешма с история

Дарение от или над 30 лева, емайлирано метално канче с рисунка на Ваня Илиева, 6 клас, победител в конкурс „Чешма с история“ + картичка