Начало » Правилник

Правилник

 1. Философия на състезанието

Основните цели, които си поставяме като организатори на „Надбягване в Източни Родопи“ са:

 • всички участници да стартират и благополучно, без повреди, да завършат състезанието, независимо дали финалът е в гр. Крумовград или в категорията “DNF”.
 • Всички стартирали да извлекат максимална удовлетвореност от участието си без да застрашават собственото си здраве, здравето на останалите или благосъстоянието на дивата природа.

С оглед на тези две цели е важно да се направят някои уточнения:

 • Ясно осъзнаваме, че всеки от заставащите на старта на „Надбягване в Източни Родопи“ има частично или изцяло различна лична мотивация. За някои хора стремежът към подобряване на лични постижения и „състезателния дух“ са по-силно изразени, докато при други връзката с природата, гледките и приятните емоции вземат по-предна позиция. Правим опит да предоставим на всички еднакво пълноценно преживяване. От една страна стремежът ни е трасета да са почистени и маркирани по начин, който да позволи гонене на рекорди и състезателите да могат да се съсредоточат върху спецификите на терена и да покажат пълния си потенциал. От друга страна нашето Питомно трасе няма контролно време, а другите две трасета имат „щедри“ контролни времена, които да могат да позволят дори на хора с малък опит в планинското бягане да се насладят на подобен вид мероприятие.
 • Участието в състезание по планинско бягане се различава от участието в друг вид организирани масови прояви в планината. При определени обстоятелства всеки един участник може да се окаже сам, загубил маркировка, далеч от населено място в състояние на хипогликемия/хипонатремия/чувство за крайна умора и заобиколен от гъста мъгла или други силно неблагоприятни метеорологични условия. За да спомогнем[1] за безопасността на всички участници и доброволци по трасето, спазването на този правилник е задължително, а нарушаването му ще бъде санкциониране с безусловна дисквалификация.  
 1. Очаквания към състезателите
 • Всички участници трябва да се запознаят с текущия правилник, да се съгласят и поемат морална отговорност към неговото спазване.
 • Преди да бъдат допуснати до участие всички участници попълват собственоръчно и подписват декларация за съгласие с условията за провеждане на състезанието и освобождаване от отговорност на организаторите.
 • Във всеки един момент от участниците се очаква да носят състезателния номер на видимо място. Изключение се допускат при влошени метеорологични условия и нуждата от употреба на якета, дъждобрани и пр.
 • Участниците трябва вече сами да са се запознали с особеностите и рисковете свързани планинското бягане, да имат нужната физическа и психическа подготовка. Състезателите трябва да могат да се справят без външна помощ с всички рискове, които крие участието в планински ултрамаратон: умора, физически неразположения, наранявания, лоши климатични условия (дъжд, суграшица, силен вятър, мъгла, кал, студ, горещини), ориентиране, придвижване през нощта, среща с диви животни/овчарски кучета и др.
 • Всички състезатели са задължени да следват стриктно указанията, дадени от организаторите или техни представители.
 • Всички състезатели са длъжни да окажат помощ на всеки човек – друг състезател, персонал на контролните пунктове, както и зрители и туристи в случай на нужда, независимо от евентуалното забавяне, което може да бъде причинено от това.
 • Ако попаднете в опасна ситуация заедно с други хора, първо погрижете се за собствената си безопасност, второ окажете помощ на околните и осведомете организаторите за възникналия инцидент.
 • Трасето на състезанието преминава през публична и частна собственост и няма да бъде затворено за хора, които не участват в състезанието! Уверете се, че ги задминавате/се разминавате по безопасен за всички начин, дори това да означава да намалите темпото си или дори да спрете в случай на нужда!
 • При преминаване през населени места и движение по автомобилни пътища, спазвайте правилата за движение!
 • Забранява се използването на вещества и практики, включени в забранителния списък на WADA.
 1. Подкрепителни пунктове

По протежението на трасето са разположени подкрепителни пунктове. На всеки от тях състезателите ще имат достъп до вода, изотонични напитки, разнообразна сладка и солена храна и/или плодове и зеленчуци.

На всеки от подкрепителните пунктове ще бъде поставена табела с изминатото до момента разстояние, оставащото разстояние и положителна денивелация до следващия пункт, както и за наличието на работещи чешми/кладенци до следващ пункт.

 1. Опазване на околната среда
 • Състезателите са задължени да се движат единствено по маркираното за целите на състезанието трасе.
 • Забранено е изхвърлянето на какъвто и да вид отпадъци по трасето, както и не се допуска оставянето на елементи от екипировката по трасе или подкрепителни пунктове. Всеки състезател завършва с екипировката, с която е стартирал! На подкрепителните пунктове са предвидени зони за изхвърлянето на отпадъци, опаковки и пр.
 • С цел намаляване на ефекта върху околната среда призоваваме участниците, техните семейства и приятели да се придвижват до и от Крумовград с обществен транспорт, споделен транспорт или друг начин, който  считат за щадящ.
 • На подкрепителните пунктове няма да има пластмасови чаши и бутилки за вода. Очаква се всички състезатели да носят със себе си подходящи съдове за вода, в които да получат и пренасят напитки по трасето.
 • Не хранете дивите животни! 😊
 1. Външна помощ

Получаването на външна помощ от пейсъри и/или други несъстезатели е напълно забранено! Изключения се допускат единствено за агитки по посрещането и изпращането на състезателя в рамките на град Крумовград.

 1. Екипировка

В рамките на „Надбягване в Източни Родопи“ няма задължителна екипировка, само препоръчителна такава. Разчитаме на опита на състезателите за справяне с различни ситуации в планината. При липса на такъв, придържайте се към препоръчителната екипировка или се свържете с нас – организаторите за съвет.

 1. Препоръчителна екипировка Полудиво и Питомно трасе:
 • Бутилка за вода с вместимост поне 500 мл
 • Втори съд за вода (чаша) с вместимост 150-200 мл за по-бързо и безпроблемно пиене на течности от пунктовете.
 • Водо и ветроустойчиво яке.
 • Шапка и ръкавици
 • Мобилен телефон със заредена батерия.
 • Свирка
 • Планинска застраховка
 • Ластичен бинт/бинт
 • Зареден GPS-трак на трасето на телефон или друго устройство.
 1. Препоръчителна екипировка Диво трасе:

Посочената в 5.1. +

 • Втора бутилка за вода, за достигането на общ капацитет от поне 1 л. (ще ни бъдете благодарни ако носите със себе си поне литър вода, особено при суха есен).
 • Челник с резервни батерии и/или втори източник на светлина. Контролното време предполага бягане от поне няколко часа в тъмната част на денонощието.
 1. Прехвърляне на регистрацията, прекратяване на участие и други извънредни ситуации
 • Всеки участник може да отложи участието си за догодина, не по-късно от 14 дни преди старта на състезанието.
 • Всеки състезател може да промени дистанцията, на която участва (след извършване на доплащане, когато това е необходимо) или да прехвърли регистрацията си на друг участник, не по-късно от 3 дни преди старта на състезанието.
 • Всеки участник е свободен да прекрати участието си в състезанието, във всеки един момент, като своевременно уведоми организаторите на посечения върху състезателния номер телефонен номер. При прекратяване на участието в кой да е от подкрепителните пунктове, състезателите ще бъдат извозени от организаторите в удобен момент. При прекратяване на участието по трасето и невъзможност за продължаване поради контузия или друга сериозна причина, евакуацията на участника ще бъде организирана спрямо възможностите, които теренът предоставя.
 • Cut-off – това е предварително отбелязана в трасето на Състезанието контролна точка от маршрута, където се извършва проверка на времената на преминалите състезателите. При превишаване на предвиденото от организатора максимално време, участието на състезателите се прекратява.
 • Лекари, членове на медицински екипи, членове на спасителни екипи, доброволци, както и всички оторизирани от организаторите лица имат правото да спрат от участие състезател ако преценят, че състоянието им не позволява по-нататъшно участие в състезанията. Решението им влиза в сила незабавно!
 • Организаторите си запазват правото да отменят или прекратят изцяло или частично състезанието във всеки един момент, когато това се налага от съображения за сигурност, в случаи пряко застрашаващи живота и здравето на участници или доброволци.
 1. Награден фонд

 Съставя се от предоставените от спонсорите на Състезанието дарения, както и от част от постъпилите такси за участие. В този смисъл наградния фонд е различен при всяко едно провеждане на Състезанието. Наградния фонд се разпределя между 42 участници, както следва:

 • Диво трасе – награждават се първите трима състезатели в следните категории: Мъже, Жени, Мъже 45+, Жени 45+.
 • Полудиво трасе – награждават се първите трима състезатели в следните категории: Мъже, Жени, Мъже 45+, Жени 45+.
 1. Питомно трасе – награждават се първите трима състезатели в следните категории: Мъже, Жени, Мъже 45+, Жени 45+.
 2. Fun Run – награждават се първите трима състезатели в следните категории: Мъже, Жени.
 1. Заключение

Участието в планинско състезание е повече или по-малко рисково мероприятие. Преди старта и по време на състезанието отделете поне няколко секунди за да препотвърдите за себе си кои са най-важните ценности свързани с поведението в планината.


[1] В крайна сметка по трасето сте Вие и всеки участник сам трябва да се грижи за собствената си безопасност и тази на другите състезатели.