Начало » Кое прави „Надбягване в Източни Родопи“ подходящo за кучета?

Кое прави „Надбягване в Източни Родопи“ подходящo за кучета?

От екипа на Фондация „Наука за природата“, освен любители на различни спотове, сме и любители на животните (сигурно е нормално при толкова много еколози и биолози, събрани на едно място). Така съвсем естествено, захващайки се с организацията на състезание по планинско бягане, решихме, че всеки трябва да може да се включи с кучето си и че трябва да осигурим нужните за това условия.

Макар и невинаги да ни се струва така – особено след тежка тренировка 😊, хората се адаптираме доста по-добре към бягането на дълги разстояния в сравнение с другите бозайници. Това се дължи на различни фактори като метаболизъм, терморегулация и пр. Най-добрите приятели на хората имат нужда от допълнителни условия, за да се справят с разстояния, които иначе не биха затруднили трениран бегач.

1. Температура и вода

Без изненади, през топлите месеци кучетата изпитват много по-големи проблеми с охлаждането си в сравнение с хората. Те са така създадени, че по-скоро да задържат топлината, като основно се охлаждат през лапите и изплезените си езици. Именно затова е много важно да могат да пият често вода, както и да има рекички, локви или нещо друго, в което да могат да се потапят по време на интензивно движение. Трасето ни предлага именно това. Често ще минавате през типичните за района „пънари“ за животни – малки изворчета, оградени с камъни, както и ще пресичате различни „водни препятствия“ от малки поточета до големи реки. Подкрепителните ни пунктове ще бъдат заредени с допълнителна вода и „наградки“ за домашните ви любимци. Това, съчетано с меката есен в Източни Родопи, ще направи бягането изключително приятно и за двама ви!

2. Терен и денивелация

Макар и да са с вградено 4х4, кучетата не са големи почитатели на твърде дългите изкачвания. Така в един или друг момент могат да решат да бойкотират олимпийския ви устрем или просто да не успяват да поддържат темпото ви. Същото важи и за дългите спускания, особено ако са по камъни или макадам. Там обикновено бегачите поддържат добро темпо и в опита си да ни догонят, кучетата често нараняват лапите си. Трасето, което сме ви подготвили, няма нито твърде дълги изкачвания, нито твърде дълги спускания. Ще можете да са насладите на релефа и гледките на Източни Родопи, като бягате почти през цялото време, без да ви се налага да превключвате често към ходене.

3. За какво трябва да внимаваме?

Други животни

В района има изключително разнообразна флора и фауна, но най-вероятно единствените животни, с които ще се сблъскате, са домашни. Около малките села и още по-малките махали честа гледка са големите стада от крави и кози. За щастие, за разлика от други места, те рядко са придружавани от големи и „зли“ овчарски кучета. Все пак дори кравите и конете могат да реагират агресивно, ако се почувстват застрашени, така че е важно да държите кучето си на каишка, когато минавате покрай други животни, или да сте напълно убедени, че то ще се вслуша във вашите команди.

Пресичане на пътища

На няколко пъти ще бъдат пресичани третокласни републикански пътища, които не са особено натоварени. Това обикновено ще се случва в рамките на населени места, където ще поставим и допълнителна маркировка, но все пак трябва да внимавате и да спазвате правилата за движение 😉

ВНИМАНИЕ: Не участвайте в мероприятието с домашен любимец, ако кучето ви е под една година или за по-големите породи – под 18 месеца. Подобно продължително натоварване може да има тежки и трайни последствия върху здравето му!